İmplante edilebilir bir kardiyoverter-defibrilatör (ICD) olarak adlandırılan şok cihazları, kalp ritminizi izlemek ve ritm bozukluklarını tespit etmek için göğsünüze yerleştirilen küçük bir pille çalışan cihazdır. Bir ICD, anormal bir kalp ritmini düzeltmek için kalbinize bağlı bir veya daha fazla kablo aracılığıyla elektrik şokları verebilir. Tehlikeli olarak hızlı bir kalp atışınız (ventriküler taşikardi) veya kalbinizin vücudunuzun geri kalanına yeterli kan vermesini önleyen kaotik bir kalp atışınız varsa (ventriküler fibrilasyon) bir ICD'ye ihtiyacınız olabilir. Ventriküller kalbinizin karıncık olarak da adlandırılan, kanı vücuda pompalayan alt odalarıdır. ICD'ler anormal kalp atışlarını (aritmiler) tespit eder ve durdurur. Cihaz kalp atışınızı sürekli olarak izler ve gerektiğinde normal bir kalp ritmini geri yüklemek için elektriksel uyarılar verir. Bir ICD, kalp pilinden farklıdır - anormal kalp ritimlerinin kontrolüne yardımcı olmak için kullanılan başka bir implante edilebilir cihazdır.
Şok Cihazları Neden Takılır ?
Muhtemelen hepiniz filmlerde görmüşsünüzdür. Sağlık çalışanları kalbi durmuş, bilinçsiz yatan birine elektrik kabloları bağlı kaşıklar kullanarak şok uygularlar ve hayata döndürürler. Fakat herkes acil servise yetişecek kadar şanslı olamayabiliyor. Bazı riskli hastalar uykuda veya yolda kaybedilmektedir. Şok cihazları, anormal bir kalp ritmi tespit ettiğinde aynı şeyi sadece içeriden ve otomatik olarak yaparlar. Bir ICD cerrahi olarak cildinizin altına, genellikle sol köprücük kemiğinizin altına yerleştirilir. ICD'den damarlarınızdan kalbinize bir veya daha fazla esnek, yalıtılmış kablo yerleştirilir. ICD sürekli olarak anormal kalp ritimlerini izlediğinden ve anında düzeltmeye çalıştığından, en yakın hastaneden uzakta olsanız bile ölümcül sritm bozukluklarını durdurmaya yardımcı olur.
Bir Şok Cihazı Nasıl Çalışır ?
Ölümcül ritm bozukluğunuz olduğunda, kalbinizden cihaza giden teller, kalp atışınızı düzenlemek için elektrik uyarıları gönderen ICD'ye sinyal gönderir. Kalp atışınızdaki soruna bağlı olarak, ICD'niz aşağıdakiler için programlanabilir: Düşük enerjili uyarı: ICD'niz kalp atışınızdaki hafif bozulmalara cevap verdiğinde göğsünüzde hiçbir şey veya ağrısız bir çarpıntı hissedebilirsiniz. Daha ciddi kalp ritmi sorunları için, ICD daha yüksek enerjili bir şok verebilir. Bu şok ağrılı olabilir, muhtemelen göğsünüze vurulmuş gibi hissettirir. Ağrı genellikle sadece bir saniye sürer ve şok bittikten sonra rahatsızlık olmamalıdır. Genellikle, normal bir kalp atışını geri yüklemek için sadece bir şok gerekir. Bununla birlikte, bazen, 24 saatlik bir süre içinde iki veya daha fazla şok olabilir. Kısa bir süre içinde üç veya daha fazla şok olması, elektrik veya aritmi fırtınası olarak bilinir. Elektrik fırtınanız varsa, ICD'nizin düzgün çalışıp çalışmadığını veya kalbinizin anormal şekilde atmasını sağlayan bir sorununuz varsa acil yardım almalısınız.
Subkütanöz ICD (S-ICD)- Ciltaltı ICD nedir?
Subkütanöz ICD (subcutaneous ICD) (S-ICD), bazı cerrahi merkezlerde bulunan daha yeni bir ICD türüdür. Göğsün koltuk altı altındaki deri altına bir S-ICD implante edilir. Göğüs kemiğiniz boyunca uzanan bir elektrota bağlıdır. Kalbinizde kan damarlarınızla kalbe kablo sokulmasını engelleyen yapısal kusurlarınız varsa veya geleneksel ICD'lerden kaçınmak için başka nedenleriniz varsa, bu cihaz için aday olabilirsiniz. Subkütanöz bir ICD'nin implante edilmesi kalbe bağlanan bir ICD'den daha az invazivdir, ancak cihazın boyutu bir ICD'den daha büyüktür.
Kimler şok cihazlarına ihtiyaç duyar?
Ventriküler taşikardi denilen ciddi ritm bozukluğu yaşadıysanız, kalp durmasından kurtulduysanız veya ventriküler aritmiden bayıldığınız takdirde bir ICD'ye adaysınız. Aşağıdakilere sahipseniz şok cihazı sizing için gerekli olabilir:
- Kalbinizi zayıflatan koroner arter hastalığı ve kalp krizi öyküsü.
- Genişletilmiş veya kalınlaşmış kalp kası gibi anormal kalp kası içeren bir kalp rahatsızlığı.
- Kalbinizin anormal şekilde atmasını sağlayan kalıtsal bir kalp kusuru. Bunlar, nadiren de olsa kalp problemi belirtisi veya semptomu olmayan gençlerde bile görülebilir. Kalp ritminizi etkileyebilecek diğer nadir durumlar: Uzun QT, Long QT, Brugada Sendromu, Kısa QT, short QT, ARVD, ARVC, Aritmojenik kardiyomiyopati, …
Şok cihazı takılmasının riskleri nelerdir?
Şok cihazı ameliyatı ve sonrasında takibi önemlidir. Bu işlemden kaynaklanan komplikasyonlar nadirdir, ancak şunları içerebilir:
- Şok cihazı implante edildiği yerde enfeksiyon
- İşleminiz sırasında kullanılan boyaya veya anesteziye alerjik reaksiyon
- Özellikle kan inceltici kullanıyorsanız, jeneratör bölgesinde şişme, morarma veya kanama
- Şok cihazı yakınındaki kan damarlarınız veya sinirlerinizde hasar
- Akciğer yaralanması
Sizi neler bekliyor?
İşlemden önce
Genellikle, bir ICD implant prosedürü, uyuşturucu ve sizi rahatlatan ancak çevrenizin farkında olmanıza izin veren bir yatıştırıcı ile yapılabilir. Bazı çok nadir durumlarda, prosedür için bilinçsiz olmanız için genel anestezi kullanılabilir.
İşlem Sırasında
Ameliyat sırasında, bir veya daha fazla esnek, yalıtılmış kablo köprücük kemiğinizin yakınındaki damarlara yerleştirilir ve röntgen görüntüleri yardımıyla kalbinize yönlendirilir. Kabloların uçları kalbinize sabitlenirken, diğer uçlar genellikle köprücük kemiğinizin altındaki derinin altına implante edilen jeneratöre bağlanır. Prosedür genellikle bir saat kadar sürer. ICD yerleştirildikten sonra, doktorunuz bunu test edecek ve kalp ritmi probleminiz için programlayacaktır. ICD'yi test etmek için kalbinizi hızlandırmanız ve sonra tekrar normal ritmine şok verilmesi gerekebilir.
İşlemden Sonra
Şok cihazı takıldıktan sonra muhtemelen bir gün hastanede kalacaksınız. Kalp pili, ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde programlanacaktır. Taburcu olduğunuzda birinin sizi eve götürmesi gerekecektir, çünkü hemen araba kullanamayacaksınız. Defibrilatörler damarlardan kalbe yerleştirilen kablolara sahip olduğundan, sol kolunuzu iki ila üç hafta boyunca omuz yüksekliğinin üzerine yükselen ani hareketlerden kaçınmanız gerekir. Kablolar yerleştirildikleri yere iyice tutunana kadar aşırı kol hareketleri önerilmez. Subkutan bir defibrilatörünüz varsa, damarlardan geçirilen kurşun yoktur, bu nedenle kolunuzu omzunuzun üzerinden kaldırmamakk için herhangi bir kısıtlama yoktur.
İşleminizden sonra ağrı tedavisi
Ameliyattan sonra, kesi bölgesinde birkaç gün veya hafta boyunca şişmiş ve hassas kalabilen bir miktar ağrı olabilir. Doktorunuz ağrı kesici ilaç reçete edebilir. Ağrınız azaldıkça, asetaminofen gibi ağrı kesici alabilirsiniz. Aspirin ve ibuprofen önerilmez çünkü kanama riskinizi artırabilirler. Doktorunuz bunu yapmanızı söylemediği sürece, aspirin içeren ağrı kesici ilaç almayın çünkü kanama riskini artırabilir.
Şok Cihazı ile Yaşam
Kısa Süreli Önlemler
Ameliyattan hemen sonra normal aktivitelere dönebilirsiniz. Doktorunuzun talimatlarını izleyin. Ameliyattan sonraki dört hafta boyunca doktorunuz sizden aşağıdaki aktivitelerden kaçınmanızı isteyebilir:
- Şok cihazı takıldıktan sonraki ilk birkaç hafta boyunca kolunuzu (ICD bölgesine daha yakın olan) kalbinizin seviyesinin üzerine kaldırmayın. Kolunuzu aşağıda tutmak bölgenin iyileşmesine ve uçların hareket etmesini önlemeye yardımcı olacaktır. Kardiyoloğunuz, kolunuzu aşağıda tutmanızı hatırlatmak için bir kol askısı takmanızı isteyebilir.
- İşlemden sonra dikişler alınana veya doktorunuz söyleyene kadar yara yerine su değdirmeyin. Sonrasında kesi bölgesini yavaşça yıkayın, ancak üzerine losyon veya toz koymayın. İlk birkaç hafta boyunca, başınızı çekmeniz gereken gömlek ve kazak giymeyin. Bunun yerine ön kısmı düğmeli gömlekler giyin.
- 1 ila 2 ay boyunca, yiyecek ve çocuklar da dahil olmak üzere 3 kg daha ağır olan herhangi bir şeyi kaldırmayın, itmeyin veya çekmeyin. Kol egzersizleri yapmayın ve kolunuzu tekrar tekrar hareket ettirmenizi gerektiren süpürme gibi görevler veya aktiviteler yapmayın. Kesi bölgesine baskı uygulamayın (örneğin, sıkı giysiler giyerek). Kardiyologunuz iyi olduğunu söyleyene kadar araba kullanmayın.
- Diş hekiminiz de dahil olmak üzere tüm sağlık uzmanlarınıza kalp pili olduğunu söyleyin. Her zaman başkalarının bilmesini sağlayan kimlik taşıyın.
Uzun Vadeli Önlemler
Elektriksel parazit nedeniyle ICD'nizle ilgili sorunlar nadirdir. Yine de, aşağıdakilerle ilgili önlemleri alın:
- Cep telefonları ve diğer mobil cihazlar: Bir cep telefonuyla konuşmak güvenlidir, ancak telefon açıldığında cep telefonunuzu ICD implantasyon yerinizin yaklaşık 15 santimetre yakınına koymaktan kaçının. Olası olmasa da, ICD'niz bir cep telefonunun sinyalini bir kalp atışı için karıştırıp kalp atışınızı yavaşlatabilir ve ani yorgunluk gibi semptomlara neden olabilir. Telefonunuzu gömlek cebinde tutmayın. Telefonunuzla konuşurken, cihazın takıldığı tarafın karşısındaki kulağınıza tutun.
- Güvenlik sistemleri: Ameliyattan sonra, ICD'niz olduğunu söyleyen bir kart alacaksınız. ICD, havaalanı güvenlik alarmlarını etkileyeceğinden kartınızı havaalanı personeline gösterin. Ayrıca, el tipi metal dedektörleri genellikle ICD'nize müdahale edebilen bir mıknatıs içerir. El tipi bir dedektörle taramayı ICD'nizin sitesi üzerinden 30 saniyeden daha az bir süre ile sınırlayın veya manuel arama için istekte bulunun.
- Tıbbi işlemler: Tüm doktorlarınıza ve diş hekimlerinize şok cihazınız olduğunu hatırlatın. Manyetik rezonans görüntüleme, BT taramaları, kanser radyasyon tedavisi, ameliyat sırasında kanamayı kontrol etmek için elektrokoter ve büyük böbrek taşlarını veya safra taşlarını parçalamak için şok dalgası litotripsi gibi bazı tıbbi prosedürler şok cihazınıza müdahale edebilir. Şok cihazınız Manyetik rezonans (MR) uyumlu olsa bile hastalığınızın türü ve durumuna göre MR öncesi veya sonrası ayarlanması gerekli olabilir. Doktorunuza danışınız.
- Güç jenaratörleri:Kaynak ekipmanından, yüksek voltaj transformatörlerinden veya motor jeneratör sistemlerinden en az 1 metre uzakta durun. Bu tür bir ekipmanın etrafında çalışıyorsanız, doktorunuz ekipmanın ICD'nizi etkileyip etkilemediğini görmek için işyerinizde bir test ayarlayabilir.
- KulaklıklarKulaklıklar, ICD'nize müdahale edebilecek manyetik bir madde içerebilir. Kulaklığınızı ICD'nizden en az yaklaşık 15 santimetre uzakta tutun.
- MıknatıslarBunlar ICD'nizi etkileyebilir, bu nedenle mıknatısları şok cihazınıza en az 15 cm tutmak iyi bir fikirdir. ICD'niz için çok az risk oluşturan veya hiç risk oluşturmayan cihazlar arasında mikrodalga fırınlar, televizyonlar ve uzaktan kumandalar, AM / FM radyolar, ekmek kızartma makineleri, elektrikli battaniyeler, elektrikli tıraş makineleri ve elektrikli matkaplar, bilgisayarlar, tarayıcılar, yazıcılar ve GPS cihazları bulunmaktadır.
Araba kullanma kısıtlamaları
Ventriküler aritmiyi tedavi etmek için bir ICD'niz varsa, bir aracı sürmek zor bir iştir. ICD'nizden gelen aritmi ve şokların kombinasyonu, sürüş sırasında tehlikeli olabilecek bayılmaya neden olabilir. Amerikan Kalp Derneği'nin kılavuzları, ICD'nizin daha önceki bir kalp durması veya ventriküler aritmi nedeniyle implante edilmesi durumunda prosedürünüzden sonraki ilk altı ay boyunca araba kullanmayı önermez. Bu süre zarfında hiçbir şokunuz yoksa, muhtemelen tekrar araba sürebilirsiniz. Ancak, bayılma ile veya bayılma olmadan bir şokunuz varsa, doktorunuza söyleyin ve tavsiyelerine uyun. Bir ICD'niz varsa ancak hayatı tehdit eden aritmiler geçmişiniz yoksa, şokunuz yoksa genellikle işleminizden sonraki birkaç hafta içinde araba kullanmaya devam edebilirsiniz. Durumunuzu doktorunuzla tartışın. Bir ICD'niz varsa, genellikle ticari bir sürücü belgesi alamazsınız.
Pil Ömrü
ICD'nizdeki lityum pil kullanıma bağlı olarak yedi yıla kadar dayanabilir. Akü, yaklaşık altı ayda bir yapılması gereken düzenli kontroller sırasında kontrol edilecektir. Bataryanın gücü bitmek üzereyken, küçük bir poliklinik prosedürü sırasında eski şok jeneratörünüz yenisiyle değiştirilir.