Kalp pilleri, kalp atışınızı kontrol etmenize yardımcı olacak şekilde geliştirilmiştir. Kalp krizi, ameliyat veya aşırı dozda ilaç alımından sonra yavaş bir kalp atışını tedavi etmek için geçici olarak damar yolu ile takılabilirler. Genellikle kalp pilleri ciddi derecede yavaş kalp atışını düzeltmek veya bazı insanlarda kalp yetmezliğini tedavi etmek için kalıcı olarak takılırlar.
Kalp pili nasıl çalışır?
İmplante edilmiş bir elektronik kalp pili, kalbin doğal elektrik sistemini taklit eder. Kalp pili iki bölümden oluşur:
- Jeneratör: Bu küçük metal kapta bir pil ve kalbinize gönderilen elektrik uyarılarının hızını düzenleyen elektrik devresi bulunur.
- Elektrotlar (Kablolar). Bir ila üç esnek, yalıtılmış telin her biri kalbinizin bir odasına veya odalarına yerleştirilir ve kalp atış hızınızı ayarlamak için elektriksel nabızları oluşturur. Kalp pilleri yalnızca gerektiğinde çalışır. Kalp atışınız çok yavaşsa (bradikardi) kalp pili, atışı düzeltmek için kalbinize elektrik sinyalleri gönderir.
Ayrıca, gelişmiş kalp pillerinde vücut hareketini veya solunum hızını algılayan ve gerektiğinde egzersiz sırasında kalp atış hızını arttırmak için sinyal veren sensörler bulunur.
Kablosuz Kalp Pilleri
Doğrudan kalbe yerleştirilen kablosuz kalp pilleri son yıllarda kullanıma girmiştir ve seçilmiş hastalarda rutin olarak kullanılmaktadır. Kablosuz olduklarından bazı riskleri en azaltmakta ve iyileşmeyi hızlandırabilmektedir. Son veriler her ne kadar bu tür kalp pilinin iyi ve güvenli bir şekilde çalıştığını gösterse de, daha uzun süreli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Kalp pili takılmasının riskleri nelerdir?
Kalp pili ameliyatı ve sonrasında takibi önemlidir. Bu işlemden kaynaklanan komplikasyonlar nadirdir, ancak şunları içerebilir:
- Kalp pilinin implante edildiği yerde enfeksiyon
- İşleminiz sırasında kullanılan boyaya veya anesteziye alerjik reaksiyon
- Özellikle kan inceltici kullanıyorsanız, jeneratör bölgesinde şişme, morarma veya kanama
- Kalp pili yakınındaki kan damarlarınız veya sinirlerinizde hasar
- Akciğer yaralanması
Sizi Ne Bekliyor ?
İşlemden Önce
Genellikle birkaç saat süren kalp pilini takmak için ameliyat sırasında muhtemelen uyanık olacaksınız. Rahatlamanıza yardımcı olacak ilaç alabileceğiniz damar yolunuz olacaktır. Çoğu kalp pili implantasyonu, insizyon alanını uyuşturmak için lokal anestezi kullanılarak yapılır. Göğsünüz özel sabunla temizlenir.
İşlem Sırasında
Bir veya daha fazla esnek, yalıtılmış kablo, köprücük kemiğinizin altında veya yakınında büyük bir damara yerleştirilir ve röntgen görüntüleri kullanılarak kalbinize yönlendirilir. Her telin bir ucu kalbinizdeki uygun konuma sabitlenirken, diğer ucu genellikle köprücük kemiğinizin altındaki derinin altına implante edilen bataryaya bağlanır.
Kalp pili cildimin altına nasıl yerleştirilir ?
Cildinizi uyuşturmak için ilaç aldıktan sonra, kardiyoloğunuz genellikle göğsünüzün sol tarafında 5-10 cm bir kesi yapar. Kalp pilini cildinizin altına yerleştirecek, bir veya daha fazla kabloyu kalbinize bağlı bir damara yerleştirecek ve cildi kalp pilinin üzerine kapatacaktır. Prosedür genellikle 1 ila 2 saat sürer ve çoğu hasta 1 gün içinde eve gider.
İşlemden Sonra
Kalp pili takıldıktan sonra muhtemelen bir gün hastanede kalacaksınız. Kalp pili, ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde programlanacaktır. Taburcu olduğunuzda birinin sizi eve götürmesi gerekecektir. Çoğu kalp pili uzaktan kontrol edilebilir. Kalp piliniz, kalp atış hızınız ve ritminiz, kalp pilinizin nasıl çalıştığı ve kalan pil ömrü de dahil olmak üzere doktorunuzun ofisine bilgi gönderir ve ondan bilgi alınabilir. Doktorunuz yaklaşık bir ay boyunca şiddetli egzersiz veya ağır kaldırma işlemlerinden kaçınmanızı önerebilir. Kalp pilini taktığınız bölgeye baskı yapmaktan kaçının. Bu bölgede ağrınız varsa, doktorunuzdan ağrı kesici ilaç isteyiniz. İşlemden sonra, kalp pili bölgesi hafifçe çürük, şişmiş ve hassas olabilir. Kardiyoloğunuz size herhangi bir rahatsızlık için ilaç verecektir. Yara yeri tamamen iyileştikten sonra, kalp pilinizin olduğunu bile hatırlamayacaksınız.
Kalp pili takıldıktan sonra kendime nasıl bakmalıyım?
Kalp pili takıldıktan sonraki ilk birkaç hafta boyunca kolunuzu (kalp pili bölgesine daha yakın olan) kalbinizin seviyesinin üzerine kaldırmayın. Kolunuzu aşağıda tutmak bölgenin iyileşmesine ve uçların hareket etmesini önlemeye yardımcı olacaktır. Kardiyoloğunuz, kolunuzu aşağıda tutmanızı hatırlatmak için bir kol askısı takmanızı isteyebilir. İşlemden sonra dikişler alınana veya doktorunuz söyleyene kadar yara yerine su değdirmeyin. Sonrasında kesi bölgesini yavaşça yıkayın, ancak üzerine losyon veya toz koymayın. İlk birkaç hafta boyunca, başınızı çekmeniz gereken gömlek ve kazak giymeyin. Bunun yerine ön kısmı düğmeli gömlekler giyin. 1 ila 2 ay boyunca, yiyecek ve çocuklar da dahil olmak üzere 3 kg daha ağır olan herhangi bir şeyi kaldırmayın, itmeyin veya çekmeyin. Kol egzersizleri yapmayın ve kolunuzu tekrar tekrar hareket ettirmenizi gerektiren süpürme gibi görevler veya aktiviteler yapmayın. Kesi bölgesine baskı uygulamayın (örneğin, sıkı giysiler giyerek). Kardiyologunuz iyi olduğunu söyleyene kadar araba kullanmayın. Diş hekiminiz de dahil olmak üzere tüm sağlık uzmanlarınıza kalp pili olduğunu söyleyin. Her zaman başkalarının bilmesini sağlayan kimlik taşıyın.
Özel Önlemler
Kalp pilinizin elektrik paraziti nedeniyle düzgün çalışmayı bırakması olası değildir. Yine de birkaç önlem almanız gerekir:
- Cep telefonları: Cep telefonuyla konuşmak güvenlidir, ancak cep telefonunuzu kalp pilinizden en az 15 santimetre uzakta tutun. Telefonunuzu gömlek cebinde tutmayın. Telefonunuzla konuşurken, kalp pilinizin takıldığı tarafın karşısındaki kulağınıza tutun.
- Güvenlik sistemleri: Bir havalimanı metal dedektöründen geçmek, kalp pilinize müdahale etmez, ancak içindeki metal alarm verebilir. Ancak, bir metal algılama sistemine yakın durmaktan veya eğilmekten kaçının. Olası sorunlardan kaçınmak için kalp piliniz olduğunu belirten bir kimlik kartı taşıyın.
- Tıbbi malzeme: Tüm doktorlarınıza ve diş hekimlerinize kalp piliniz olduğunu hatırlatın. Manyetik rezonans görüntüleme, BT taramaları, kanser radyasyon tedavisi, ameliyat sırasında kanamayı kontrol etmek için elektrokoter ve büyük böbrek taşlarını veya safra taşlarını parçalamak için şok dalgası litotripsi gibi bazı tıbbi prosedürler kalp pilinize müdahale edebilir. Kalp piliniz Manyetik rezonans (MR) uyumlu olsa bile hastalığınızın türü ve durumuna göre MR öncesi veya sonrası ayarlanması gerekli olabilir. Doktorunuza danışınız.
- Güç üreten ekipman:Kaynak ekipmanından, yüksek voltajlı transformatörlerden veya motor jeneratör sistemlerinden en az 1 metre uzakta durun. Bu tür bir ekipmanın etrafında çalışıyorsanız, ekipmanın kalp pilinizi etkileyip etkilemediğini belirlemek için doktorunuza işyerinizde bir test düzenlemesini isteyin. Mikrodalga fırınlar, televizyonlar ve uzaktan kumandalar, radyolar, tost makineleri, elektrikli battaniyeler, elektrikli tıraş makineleri ve elektrikli matkapların kalp pilinize etki etmesi muhtemel olmayan cihazlardır.
Kalp pili ile yaşan
Kalp piline sahip olmak, yorgunluk, baş dönmesi ve bayılma gibi yavaş kalp atışının neden olduğu semptomları iyileştirmelidir. Doktorunuz kalp pilinizi her üç ila altı ayda bir kontrol etmelidir. Kilo alırsanız, bacaklarınız veya ayak bilekleriniz kabarırsa veya bayılırsanız veya başınız dönerse doktorunuza başvurunuz. Kalp pilinizin ömrü kullanıma bağlı olarak beş ila 15 yıl sürebilir. Pil tükendiğinde, değiştirmek için ameliyat gerekir. Kalp pilinizin pilini değiştirme prosedürü genellikle daha hızlıdır ve kalp pilinizi takma prosedüründen daha az iyileşme süresi gerektirir. Günümüzün kalp pilleri, kalp atış hızınızı fiziksel aktivite seviyenize göre otomatik olarak ayarladığından, daha aktif bir yaşam tarzına devam etmenizi sağlayacaktır.