Kalbin Elektrik Sistemi Nedir?

Yazar: Emin Evren Özcan 30.11.2020

Bir pompa gibi çalışan kalbimizin sürekli ve düzenli çalışmasını sağlayan bir elektrik sistemi vardır. Sağ kulakçıkta yer alan ana merkezden (sinus düğümü) çıkan uyarılar, kalp içerisinde yer alan özelleşmiş kas hücreleri ile tüm kalbe yayılır ve kalbin kasılması sağlanır. Sağlıklı bir kalpte bu elektriksel döngü bir ömür boyunca her kalp atışında tekrarlanır.

Yukarıda bahsettiğimiz özelleşmiş hücreler pompanın içindeki elektrik kabloları gibidir fakat gözle görülmezler. Bir kısmı elektriksel uyarıların oluşturulmasından, bir kısmı ise iletilmesinden sorumludur. Bu düzen içerisinde meydana gelen aksamalar, kalbin düzensiz çalışmasına, ritm bozukluklarına neden olur. Kalp ritm bozukluklarının bir çok çeşidi olmakla beraber, hastaların anlayabileceği dilde kabaca iki gruba ayrılabilir:

  1. Kalbin ana merkezinden uyarı çıkmasının yavaşladığı veya kalbin içerisindeki elektrik kablolarında iletinin yavaşladığı veya durduğu hastalıklarda, doğal olarak kalp atışları da yavaşlar, hatta durabilir. Bu durumdaki hastalara, kalbi dışarıdan uyarmak için kalp pili takılması gerekebilir.
  2. Diğer grup ritm bozuklarında ise kalp gerektiğinden daha hızlı çalışır. Elektrik sisteminde meydana gelen bozulmalar kısa devrelere neden olarak taşikardi dediğimiz hızlı kalp atışlarına neden olabilir. Bu kısa devreler sıklıkla doğuştan olabildiği gibi, kalp krizi gibi hastalıklar sonrasında da ortaya çıkabilir. Ayrıca kalbin ana uyarı merkezi dışında başka odaklardan da uyarılar çıkabilir ve düzensiz kalp atışları gözlenebilir.